top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasilakopoulou

3 τρόποι για σωστό προγραμματισμό

Η καθημερινότητα είναι ένας ατελείωτος αγώνας δρόμου με τον χρόνο. Σε πολλές περιπτώσεις μαντέψτε ποιος κερδίζει... Ναι ο χρόνος. Αυτός που τρέχει τόσο γρήγορα και νιώθουμε ότι μπαίνουμε μέσα σε μια μηχανή του χρόνου και τσουπ, δεν έχουμε κάνει ούτε τα μισά από αυτά που θέλουμε.

Ακούμε συνέχεια για οργάνωση, προγραμματισμό, καταγραφή όλων των υποχρεώσεων κ.α. όμως πάντα στο τέλος κάτι μένει πίσω.

Τα συναισθήματα; Θυμός που δεν προλάβαμε, άγχος για το πως θα ξεκλέψουμε χρόνο από αλλού, συνοδευόμενα ίσως με ένα αίσθημα ανικανότητας και πάντα στο τέλος κούραση, σωματική και ψυχική. Φυσικά όσο περισσότερες οι υποχρεώσεις τόσο μεγαλύτερο το χάος που μπορεί να προκύψει γιατί ένας άνθρωπος δεν έχει ποτέ μόνο έναν ρόλο. Συνήθως χρειάζεται να είμαστε εργαζόμενοι, γονείς, σύντροφοι, φίλοι και μέσα σε όλα αυτά πρέπει να βρούμε χρόνο και με τον εαυτό μας.

Ένας εύκολος τρόπος για να καταφέρουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη είναι να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:


1. Ποιοι οι ρόλοι μας; Είμαστε εργαζόμενοι, φοιτητές, γονείς, παιδιά κ.α. και ο κάθε ρόλος έχει τις δικές του απαιτήσεις και προτεραιότητες. Καταγράφοντας αναλυτικά τους ρόλους μας, και τις υποχρεώσεις που έχει ο κάθε ρόλος, γίνεται πιο ξεκάθαρο αυτό που θεωρούμε εμείς ως σημαντικό.

2. Μόλις καταγράψουμε τα πιο σημαντικά θέματα της καθημερινότητάς μας χρειάζεται να κάνουμε την πιο σημαντική ερώτηση. Είναι στην πραγματικότητα όλα αυτά σημαντικά; Τις περισσότερες φορές αφήνουμε στην άκρη βασικά στοιχεία της ζωής μας και τοποθετούμε στη θέση τους επιθυμίες. Και θα με ρωτήσετε τώρα, είναι κακό να έχουμε επιθυμίες; Θα σας απαντήσω όχι. Όχι όταν οι βασικές ανάγκες είναι καλυμμένες. Στις βασικές ανάγκες είναι και τα υλικά αγαθά αλλά και τα ψυχικά, τα οποία πολλές φορές τα καλύπτουμε με τα υλικά αγαθά με αποτέλεσμα να νιώθουμε ένα κενό. Το συναίσθημα του ανικανοποίητου. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο κάλυψης επιθυμιών χωρίς όμως να καλύπτονται οι βασικές μας ανάγκες.

3. Αφού ξεκαθαρίσουμε τι είναι πιο σημαντικό χρειάζεται να αναρωτηθούμε αν είναι επείγον. Πολλές φορές θεωρούμε ότι κάνουμε πολλά και σημαντικά πράγματα μέσα στην ημέρα αλλά κάποια από αυτά θα μπορούσαμε να τα αφήσουμε για κάποια άλλη χρονική στιγμή μια και δεν είναι υποχρεωτικό να γίνουν άμεσα, με αποτέλεσμα, να χάσουμε χρόνο και ενέργεια από κάτι άλλο που είναι πραγματικά επείγον.

Μόλις ορίσουμε το πλαίσιο των σημαντικών υποχρεώσεων στη ζωή μας και αφού τις ιεραρχήσουμε σωστά τότε θα καταφέρουμε να οργανώσουμε πιο σωστά τη ζωή μας και παράλληλα θα μας μείνει και πολύτιμος χρόνος για τον εαυτό μας. Οι άμεσες ανάγκες μας θα καλυφθούν και παράλληλα θα νιώσουμε την ικανοποίηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε σε πολλές συνθήκες, σε όλους τους ρόλους μας. Αυτή η διαδικασία θα μας δώσει τη δύναμη να ξεκινάμε τη μέρα μας με όρεξη και διάθεση, και θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε πιο εύκολα σε οποιαδήποτε δυσκολία μας παρουσιαστεί.

Η λεπτή γραμμή ανάμεσα στα σημαντικά και στα επείγοντα θέματα της ζωής μας μπορεί να είναι το σημείο κλειδί για περισσότερες δράσεις, σε λιγότερο χρόνο και με πιο θετικό αποτέλεσμα.


2 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2_Post
bottom of page