top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasilakopoulou

5+1 βήματα προς τον σκοπό μας

Σύμφωνα με τα λεξικά, η λέξη στόχος σημαίνει το μέσο ή τα μέσα που χρησιμοποιεί κάποιος για να πετύχει τον σκοπό που επιδιώκει. Ο στόχος, λοιπόν, δεν είναι ένα γεγονός που προκύπτει από τις δράσεις μας. Ο στόχος είναι ο τρόπος που θα δράσουμε για να πετύχουμε έναν σκοπό, ένα αποτέλεσμα. Είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Αυτό το ταξίδι, όμως, για να ξεκινήσει χρειάζεται να γνωρίζουμε από που ξεκινάμε και όχι μόνο το που πηγαίνουμε. Όταν χρησιμοποιούμε το gps, για να βγάλει μια διαδρομή για τον προορισμό μας, χρειάζεται να δηλώσουμε το ακριβές σημείο από όπου ξεκινάμε. Πώς όμως θα καταλάβουμε ποιους στόχους θα πρέπει να βάλουμε;


1. Συνειδητοποιούμε που είμαστε.

Χρειάζεται να δούμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε και τι συναισθήματα μας προκαλεί. Ένας εύκολος τρόπος για το κατανοήσουμε αυτό είναι με το να γράψουμε σε ένα χαρτί όλους τους τομείς της ζωής μας και τους βαθμολογήσουμε από το 1-10 (1 για τον τομέα που δεν είμαστε ικανοποιημένοι και 10 για τον τομέα που είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι). Βλέπουμε σε ποιους τομείς θέλουμε να αλλάξουμε ή να βελτιώσουμε τις καταστάσεις.


2. Κοιτάμε που θέλουμε να πάμε.

Ποιο θέλουμε να είναι το αποτέλεσμα; Πώς θέλουμε να είναι αυτός ο τομέας της ζωής μας; Πώς τον φανταζόμαστε, πώς τον ονειρευόμαστε; Πώς μας βλέπουμε μέσα σε αυτό όταν θα είναι αληθινό; Όλες τις απαντήσεις χρειάζεται να τις γράψουμε σε ένα χαρτί όσο πιο ξεκάθαρα και συγκεκριμένα γίνεται. Όσο πιο συγκεκριμένο είναι το θέλω μας τόσο πιο εύκολο είναι να δημιουργήσουμε τα μονοπάτια εκείνα που θα μας πάνε εκεί.


3. Το αποτέλεσμα χρειάζεται να είναι ρεαλιστικό.

Ένας από τους λόγους που δεν πετυχαίνουμε αυτό που θέλουμε είναι επειδή κυνηγάμε κάτι μη εφικτό. Βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη χωρίς να έχουμε τα απαραίτητα εφόδια με αποτέλεσμα να τα παρατάμε χωρίς να κατανοούμε το γιατί.


4. Με ποια εφόδια θα πάμε εκεί.

Από τα πιο βασικά στοιχεία που χρειάζεται να έχουμε στις αποσκευές μας σε αυτό το ταξίδι είναι τα εφόδια μας. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα μας που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε στο τελικό σημείο; Ποια από αυτά δημιούργησαν τις επιτυχίες μας; Αντίστοιχα θα χρειαστεί να αφήσουμε κάποια πίσω μας, μια και μέχρι τώρα δεν μας έχουν βοηθήσει ή μας έχουν προκαλέσει τις αποτυχίες μας.

Κάποια από αυτά μπορεί να είναι οι αξίες μας, οι πεποιθήσεις και τα πιστεύω μας.


5. Δημιουργούμε τα βήματα που θα μας πάνε στον προορισμό.

Αφού καταγράψουμε με σαφήνεια όλα τα παραπάνω, χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τρόπο που θα φτάσουμε εκεί. Οι τρόποι μπορεί να είναι πολλοί οπότε τους αξιολογούμε και τους ιεραρχούμε σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα και σύμφωνα με το σκοπό μας. Ο στόχος πρέπει να είναι αντίστοιχος του σκοπού μας. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μπορεί να χρειαστεί να αφήσουμε πράγματα πίσω για να προσχωρήσουμε μπροστά και ίσως να μην είναι εύκολο. Το μυστικό για να αφήσουμε πίσω μας συνήθειες, πρόσωπα ή ακόμα και υλικά αγαθά είναι το πόσο δεσμευμένοι είμαστε για να φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό.


6. Πότε θέλουμε να φτάσουμε εκεί.

Ωραία. Κάναμε όλα τα βήματα. Έχουμε φτιάξει το πλάνο μας και έχουμε ξεκινήσει τις δράσεις. Τι χρονικό περιθώριο όμως δίνουμε για να καταλήξουμε να το πετύχουμε; Ο χρονικός προσδιορισμός είναι εξίσου σημαντικός στον σχεδιασμό των βημάτων μας. Είναι ένα στοιχείο που μας κρατάει δεσμευμένους και σε εγρήγορση και είναι ένα deadline που βάζουμε στον εαυτό μας για να μας θυμίζει ότι κάτι πρέπει να ολοκληρωθεί. Κι εδώ χρειάζεται μια ρεαλιστική χρονική τοποθέτηση με τέτοιο τρόπο που να μας χαροποιεί η διαδρομή και να μην μας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα για την ολοκλήρωσή τους.


Το πιο σημαντικό κομμάτι σε κάθε βήμα είναι να ταιριάζει με τον τελικό προορισμό. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις οι οποίες μας βγάζουν προσωρινά από τον δρόμο που έχουμε επιλέξει. Σίγουρα υπάρχουν και οι καθημερινές υποχρεώσεις που μας τρώνε ενέργεια και χρόνο αλλά όλο όσο πιο δεσμευμένοι και προσηλωμένοι είμαστε στον σκοπό μας τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε. Γιατί αν δεν κοιτάμε εκεί που θέλουμε να πάμε, θα πάμε εκεί που κοιτάμε. Οι καθημερινές δράσεις προς αυτό που ονειρευόμαστε είναι η κινητήριος δύναμη που μας κάνει να νιώθουμε γεμάτοι ενέργεια και μας γεμίζει με θετικά συναισθήματα. Με το βλέμμα μπροστά όλα αρχίζουν να παίρνουν μια μορφή ολοκλήρωσης σαν να κουμπώνουμε ένα κομμάτι σε ένα παζλ. Το τέλος είναι πάντα μαγικό!




7 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2_Post
bottom of page