top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasilakopoulou

Η επιτυχία μέσα από την ανάλυση SWOT

Έγινε ενημέρωση: 12 Φεβ 2022

Η καθημερινότητα μας φέρνει αντιμέτωπους με πολλές διασταυρώσεις. Σε κάθε διασταύρωση χρειάζεται να πάρουμε μια απόφαση που θεωρούμε, εκείνη τη δεδομένη στιγμή, ότι είναι η καλύτερη για το εκάστοτε θέμα η οποία μας πάει προς τον στόχο μας. Σε έρευνα που μελετήθηκαν οι καλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, παρατηρήθηκε ότι η απόκλιση ανάμεσα στον σχεδιασμό και στο τελικό αποτέλεσμα ανερχόταν στο 35%. Αυτό μας δείχνει ότι αν ο στόχος είναι ασαφής και δεν είναι ξεκάθαρος τότε οι αποφάσεις που θα πάρουμε μπορεί να μας οδηγήσουν σε ένα μη επιθμητό αποτέλσμα.

Η μείωση της απόκλισης ανάμεσα στον σχεδιασμό και στο αποτέλεσμα έρχεται μέσα από μια μέθοδο που, με την ευελιξία της, μπορεί να εφαρμοστεί και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Αυτή η μέθοδος είναι η swot τα αρχικά της οποίας σημαίνουν strength (δύναμη), weakness (αδυναμία), opportunity (ευκαιρία) και threat (απειλή). Η συγκεκριμένη μέθοδος μας βοηθάει να αξιολογήσουμε τέσσερις διαφορετικές πτυχές ενός θέματος ώστε να πάρουμε την πιο κατάλληλη απόφαση.


Πώς λειτουργεί;

Αναζητώντας το S ανακαλύπτουμε ποιες είναι οι δεξιότητες και οι ικανότητές μας όσον αφορά το προσωπικό επίπεδο ή τα πλεονεκτήματα ενός προϊόντος ή υπηρεσίας που θέλουμε να προωθήσουμε. Το W μας δείχνει το αντίθετο. Ποια είναι τα σημεία προς βελτίωση. Τι είναι αυτό που θα χρειαστεί να αναπτύξουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα αποτυχίας. Με το Ο ανακαλύπτουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας ή αυτές που χρειάζεται να δημιουργήσουμε ώστε να αναπτυχθεί το εγχείρημα μας πιο γρήγορα. Τέλος, με το Τ ανακαλύπτουμε τα εμπόδια που έχουμε μπροστά μας από εξωτερικούς αλλά και από εσωτερικούς παράγοντες, και πως θα μπορέσουμε να προστατευθούμε.

Βασικός παράγοντας της SWOT είναι να μην απαντάμε μηχανικά αλλά να κάνουμε ακόμα περισσότερες ερωτήσεις ώστε να καλύψουμε μεγαλύτερο εύρος απαντήσεων. Όσο περισσότερες οι ερωτήσεις τόσο πιο σαφείς οι στόχοι και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε.

14 Προβολές0 Σχόλια
Post: Blog2_Post
bottom of page