Αναζήτηση
  • Create your vision

Η συνήθεια έγινε τελικά λατρεία;

Ενημερώθηκε: Ιαν 22

Από μικρή ηλικία όλα όσα κάνουμε απαιτούν χρόνο και προσήλωση. Παρατηρούμε πράγματα και καταστάσεις και σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου ρυθμιζόμαστε έτσι ώστε να ανταποκρινόμαστε πιο γρήγορα και πιο εύκολα στα εξωτερικά ερεθίσματα. Κάθε φορά που κάτι εδραιώνεται στην προσωπικότητά μας έρχεται κάτι νέο για να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε. Όλο αυτό απαιτεί πολλή ενέργεια, έτσι ο εγκέφαλος δημιουργεί μονοπάτια ώστε όλα αυτά που μαθαίνουμε να γίνονται χωρίς τη δική μας συνειδητή παρουσία. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται χώρος και ενέργεια για νέα γνώση και για νέα μονοπάτια. Αυτά τα μονοπάτια ονομάζονται συνήθειες.

Οι συνήθειες είναι η καθημερινή μας παρέα στην ενήλικη ζωή και χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι αυτοί που είμαστε δεν είναι άλλο από τις αυτόματες αντιδράσεις που έχουν εγκατασταθεί στη ζωή μας. Αυτό που είμαστε εμφανισιακά, οικονομικά, πνευματικά εξαρτάται από τα μονοπάτια που σχεδιάσαμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτό δεν είναι κακό αν η κάθε πράξη μας είναι μια κίνηση προς τον άνθρωπο που θέλουμε να γίνουμε, προς την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Εμείς χρειάζεται να είμαστε οι αρχιτέκτονες των συνηθειών μας και όχι τα θύματα.

Κάποιος που είναι θύμα της συνήθειας είναι κάποιος που θέλει αυτό που δεν έχει. Κάποιος ο οποίος προσπαθεί να χάσει βάρος είναι θύμα μιας μη ισορροπημένης διατροφής. Κάποιος που έχει κάποιο οικονομικό θέμα είναι θύμα μιας μη σωστής οικονομικής διαχείρισης. Πολλά από τα εμπόδια τα οποία εμφανίζονται στον δρόμο μας συνδυάζονται με κάποια συνήθειά μας. Φυσικά, υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες όμως ένα κομμάτι από όλα τα προβλήματα εντοπίζεται στις συνήθειες.

Τι χρειάζεται να κάνουμε για να γίνουμε οι αρχιτέκτονες των συνηθειών μας:


1. Αποδοχή


Το πιο βασικό σημείο είναι το να αποδεχτούμε ότι κάποιες από τις συνήθειές μας χρειάζονται να επαναπροσδιοριστούν. Η καλύτερη αρχή είναι η αποδοχή ότι κάτι μας κρατάει στάσιμους.


2. Παρατήρηση


Ανάλογα με το εμπόδιο που προκύπτει, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να το παρατηρήσουμε. Να δούμε ποιοι είναι οι αυτοματισμοί που κάνουμε σχετικά με αυτό το θέμα ώστε να ανακαλύψουμε το μοτίβο του, ποιες οι σκέψεις, ποιες οι κινήσεις και ποιο το τελικό αποτέλεσμα.


3. Αμφισβήτηση


Αφού ανακαλύψουμε το ουσιαστικό εμπόδιο, θα έρθει το αγαπημένο μας εγώ και το πρώτο πράγμα που θα πει είναι ότι είναι λογικό, ότι έχει δίκιο, ότι είναι δεδομένο και πολλά άλλα. Εκεί είναι η κατάλληλη στιγμή για το επόμενο βήμα. Ας το αμφισβητήσουμε! Και αν δεν είναι έτσι; Και αν γίνεται και διαφορετικά; Μήπως τελικά μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό ή κάτι με διαφορετικό τρόπο;

4. Εύρεση εναλλακτικών


Παίρνουμε ένα χαρτί και ένα μολύβι. Καταγράφουμε τις συνήθειες προς αλλαγή που έχουμε εντοπίσει και τι διαφορετικό θέλουμε να κάνουμε για να τις αλλάξουμε. Προσοχή, οι εναλλακτικές χρειάζεται να είναι σε ρεαλιστικά πλαίσια. Αν κάτι δεν είναι εφικτό στην παρούσα κατάσταση τότε πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι που είναι στο χέρι μας.


5. Πρόγραμμα


Αφού ολοκληρώσουμε τα προηγούμενα βήματα ήρθε η ώρα να εντάξουμε τις νέες καταστάσεις στη καθημερινότητά μας. Ορίζουμε συγκεκριμένο χρόνο και διάρκεια μέσα στην ημέρα που θα τις κάνουμε ώστε να γίνουν σιγά σιγά οι νέες μας συνήθειες.


6. Δέσμευση


Το τελευταίο και πιο σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη της αλλαγής είναι η δέσμευση. Η δέσμευση από εμάς για εμάς. Είναι το μεγάλο στοίχημα του εαυτού μας για να γίνουμε καλύτεροι.

Υπάρχουν μέρες που είναι εύκολες. Υπάρχουν και μέρες που είναι δύσκολες. Αυτές είναι οι μέρες που πρέπει να σταθούμε δυνατοί και να κάνουμε το βήμα της αλλαγής. Αυτές είναι οι στιγμές που όσο πιο εστιασμένοι είμαστε στον στόχο μας τόσο πιο γλυκιά είναι η νίκη. Αλλά ακόμα και αν πέσουμε σημασία έχει να σηκωθούμε ξανά και να συνεχίσουμε.

10 προβολές0 σχόλια