top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasilakopoulou

Τι είναι η αυτοπεποίθηση;

Έγινε ενημέρωση: 16 Ιαν 2022


Όλοι μας, κατά τη διάρκεια της ζωής μας, θέλουμε να νιώθουμε αυτοπεποίθηση. Άλλοι πιστεύουμε ότι την έχουμε ενώ άλλοι όχι. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε από που προέρχεται και τις παρανοήσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Αρχικά, χρειάζεται να ορίσουμε τι σημαίνει αυτοπεποίθηση. Ένας ορισμός που μπορούμε να δώσουμε είναι, η επιθυμία να κάνουμε κάτι που έχει αξία για εμάς ακόμα και όταν νιώθουμε άγχος και δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Οπότε δεν μιλάμε για ένα συναίσθημα αλλά για μια κατάσταση. Ετυμολογικά, στα λατινικά, σημαίνει ότι λειτουργούμε με πίστη, δεν είμαστε σίγουροι για αυτό που κάνουμε αλλά έχουμε την ελπίδα ότι θα πετύχουμε. Άρα, όταν κάποιος έχει αυτοπεποίθηση, είναι προσγειωμένος, γνωρίζει τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του. Δεν επηρεάζεται από την κριτική γιατί γνωρίζει ότι δεν είναι τέλειος, γνωρίζει τις αξίες του και κάθε αποτυχία τη βλέπει ως σημείο προς βελτίωση.


Τι δεν είναι η αυτοπεποίθηση;

Πολλές φορές βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους που φωνάζουν, σε κάθε σημείο που βρίκονται, για τα επιτεύγματά τους. Μειώνουν του άλλους που δεν τα κατάφεραν και τους υπερκαλύπτουν γιατί θεωρούν ότι είναι καλύτεροι και ανώτεροι μιας και τα έχουν καταφέρει σε αυτό που κάνουν. Όπως είδαμε, οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση, είναι προσγειωμένοι, δεν έχουν μεγάλες και κραυγαλέες συμπεριφορές. Ξέρουν ότι μπορεί και να αποτύχουν. Η αυτοπεποίθηση δεν ταυτίζεται με την έπαρση και την εγωπάθεια. Δεν φωνάζει δυνατά για να καλύψει τους υπόλοιπους. Η αυτοπεποίθηση έχει βαθιές ρίζες μέσα μας και μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε τις επιτυχίες των άλλων γύρω μας.


Ποιά είναι τα αίτια της χαμηλής αυτοπεποίθησης;

Όλοι έχουμε όνειρα. Θέλουμε να πετύχουμε πολλά πράγματα στη ζωή μας όμως κάτι μας πάει πίσω. Αυτό συνήθως που νιώθουμε, προέρχεται από μια αρνητική σκέψη ή εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Αυτό μπορεί να έχει γονιδιακές αιτίες ή τραυματικές από την παιδική μας ηλικία. Το βασικό σε αυτό το σημείο είναι να το παρατηρήσουμε και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με τη βοήθεια ενός ειδικού. Άλλες αιτίες είναι το στυλ που μας μεγάλωσαν οι γονείς μας, τα κοινωνικά τραύματα ή οι διάφορες διακρίσεις που μπορεί να βιώσαμε ακόμα σε σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι φυλετικές διακρίσεις, η εργασιακή ταπείνωση, ο ρατσισμός κ.α. μπορεί να μας επηρεάσουν αρνητικά εφ’ όσον δεν έχουμε δημιουργήσει μια ψυχική ανθεκτικότητα. Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί στις αιτίες της χαμηλής αυτοπεποίθησης άλλα δύο στοιχεία που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας. Αυτά είναι οι διαφημίσεις και τα social media. Μέσα από αυτά μας παρουσιάζονται ουτοπικές εικόνες, τέλειες σχέσεις, πετυχημένα πρόσωπα κ.α. τα οποία δεν ταιριάζουν με την πραγματικότητα με αποτέλεσμα να νιώθουμε άσχημα που δεν είμαστε σαν αυτά που μας προβάλλουν.


Ποιά είναι τα οφέλη της βελτίωσης της αυτοπεποίθησης;

Μεγαλύτερα κίνητρα για δράση

Δημιουργούμε τα βήματα προς την επίτευξη του στόχου μας χωρίς να μας μπλοκάρους οι σκέψεις της αποτυχίας. Γνωρίζουμε ότι η αποτυχία είναι μέρος της δράσης οπότε το βιώνουμε ως ένα στοιχείο το οποίο χρειάζεται να το δουλέψουμε και να το εξελίξουμε.

Αύξηση ανθεκτικότητας

Δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα αποτύχουμε αλλά γνωρίζουμε ότι θα ανταπεξέλθουμε σε κάθε αποτυχία. Αυτός ο τρόπος σκέψεις μας ενδυναμώνει και δεν μας αποθαρρύνει.

Βελτιώνει τις σχέσεις

Από τη στιγμή που δεν θα μας επηρεάζει η κριτική των άλλων τότε θα απολαμβάνουμε την αλληλεπίδραση μαζί τους γιατί δεν θα σκεφτόμαστε τι θα λένε οι άλλοι για εμάς.

Δημιουργεί την αυθεντικότητά μας

Όσο γνωρίζουμε και αποδεχόμαστε τις αξίες μας και τις αδυναμίες μας τόσο πιο εύκολο είναι να λειτουργούμε σύμφωνα με αυτό που είμαστε και όχι σύμφωνα με αυτό που περιμένουν οι άλλοι να είμαστε.

Μείωση φόβου και άγχους

Ο φόβος και το άγχος μας δείχνουν ότι δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι για κάτι. Μπορούμε να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτό που θέλουμε να κάνουμε, να αλλάξουμε διαδρομή ή ακόμα να κάνουμε ένα διάλειμμα.


Υπάρχουν τρόποι να βελτιώσουμε τα επίπεδα της αυτοπεποίθησής μας. Μέσα από το σύστημα αξιών και τη σωστή στοχοθέτηση μπορούμε να δούμε τη ζωή μας να αλλάζει προς το καλύτερο. Ανακαλύπτουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και δημιουργούμε τα κατάλληλα βήματα για να πετύχουμε ό,τι είναι σημαντικό για εμάς. Τα εργαλεία υπάρχουν οπότε είναι στο χέρι μας να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρον ώστε να βιώσουμε την ευτυχία και την επιτυχία.



Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2_Post
bottom of page