top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαKaterina Vasilakopoulou

Τι είναι τελικά το Coaching;

Έγινε ενημέρωση: 16 Ιαν 2022


Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο ακούμε τον όρο coaching, όχι μόνο σε αθλητικό επίπεδο αλλά σε προσωπικό και επαγγελματικό. Σε αθλητικό επίπεδο γνωρίζουμε τι είναι αλλά ισχύει το ίδιο και στα άλλα δύο επίπεδα;


Από που ξεκίνησε;

Ετυμολογικά η αγγλική λέξη coach προέρχεται από την ούγγρικη λέξη Kocsiπου σημαίνει μεταφορά. Οπότε, το coaching, άρχισε να χρησιμοποιείται με την έννοια της διαδικασίας της μεταφοράς ενός ανθρώπου από ένα σημείο προς ένα άλλο. Η πρώτη χρήση του όρου coaching αφορούσε την ύπαρξη ενός εκπαιδευτή ο οποίος βοηθούσε έναν φοιτητή να πετύχει στις εξετάσεις του. Η χρήση της λέξης στον αθλητισμό ξεκίνησε το 1861.


Ποιός είναι ο επίσημος ορισμός του coaching σήμερα;

Είναι μια συνεργατική συστηματική διαδικασία, επικεντρωμένη στη λύση, προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα, στην οποία ο coach διευκολύνει την ενίσχυση της εργασιακής απόδοσης, της εμπειρίας της ζωής, την αυτοκαθοδηγούμενη μάθηση και την προσωπική ανάπτυξη του coachee (πελάτη).

Με απλά λόγια ο coach είναι ο επαγγελματίας ο οποίος βοηθά τον άνθρωπο να πετύχει τους στόχους του σε όποιον τομέα θέλει ακολουθώντας συγκεκριμένες επιστημονικές και τεκμηριωμένες τεχνικές και μεθόδους από τον τομέα της ψυχολογίας.


Τι σημαίνει στα ελληνικά;

Δεν υπάρχει επίσημη ελληνική ορολογία οπότε έχει επικρατήσει η αγγλική. Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό στα ελληνικά θα λέγαμε ότι είναι ο προπονητής της ζωής. Όπως ο προπονητής βοηθάει τον αθλητή να αναπτύξει το μυϊκό του σύστημα έτσι και ο coach βοηθάει να αναπτυχθεί το νοητικό και συναισθηματικό σύστημα του κάθε ανθρώπου.


Πώς δουλεύει;

Ο coach με διαφορά εργαλεία και τεχνικές ερωτήσεων, εμπνευσμένες από τη μαιευτική του Σωκράτη, βοηθάει τον πελάτη να ανακαλύψει νέες οπτικές και νέες λύσεις σε θέματα που τον απασχολούν. Δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο οι άνθρωποι βλέπουν καθαρά τον εαυτό τους. Βοηθάει τον πελάτη να αναπτύξει μια ισχυρή στρατηγική και πλάνο ενεργειών για κάλυψη των κενών. Βοηθάει στον εντοπισμό και την επανατοποθέτηση δυσλειτουργικών πεποιθήσεων και δημιουργεί ένα διαφορετικό σημείο αναφοράς για τον πελάτη. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται νέες συναψεις, νέες συνήθειες και τελικά διαφορετικά αποτελέσματα φτάνοντας ο πελάτης στον επιθυμητό του στόχο.


Τι δεν είναι το coaching;

Δεν είναι ψυχοθεραπεία ούτε συμβουλευτική. Ο coachee βρίσκει τις λύσεις και τις απαντήσεις που αφορούν μόνο τη δική του ζωή. Τα προγράμματα έχουν εξατομικευμένη και ολιστική προσέγγιση οπότε ο κάθε coachee έχει τη δική του προσωπική ευθύνη για τις αποφάσεις που θα πάρει. Οπότε ο coach δεν συμβουλεύει, δεν κατευθύνει και δεν δίνει έτοιμες λύσεις. Επίσης, δεν είναι παρακινητής ούτε εμπνέει τον πελάτη μέσω της σύγκρισης με κάποιον άλλον. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός οπότε για να έχει ισορροπία στη ζωή του θα πρέπει οι σκέψεις και οι πράξεις του να είναι σε αρμονία.


Σε ποιους απευθύνεται;

Δυνητικά σε όλους. Απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που έχει φτάσει σε ένα αδιέξοδο και δεν ξέρει πως θα κάνει την αλλαγή. Απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που έχει ως στόχο την εξέλιξη του είτε προσωπική είτε επαγγελματική. Απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που πιστεύει ότι δεν έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες του. Και το πιο βασικό, απευθύνεται σε όποιον θέλει να αλλάξει! Στόχος είναι ο coachee να γίνει ο coach του εαυτού του.


Ποιοι είναι οι επίσημοι φορείς;

Σήμερα υπάρχουν τρεις παγκόσμιοι οργανισμοί που παρέχουν πιστοποιημένη εκπαίδευση ακόμα και στην Ελλάδα. Ο Association For Coaching (AC), ο International Coaching Federation (ICF) και ο European Coaching and Mentoring Council (EMCC) είναι οι επίσημοι εκπαιδευτικοί και επαγγελματικοί φορείς σε όλο τον κόσμο. Όταν, λοιπόν, χρειαστεί να επιλέξετε κάποιον coach, χρειάζεται να γνωρίζετε από ποιον φορέα έχει εκπαιδευτεί ώστε να είστε σίγουροι ότι οι μέθοδοι που έχει επιλέξει είναι επιστημονικά τεκμηριωμένοι για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


Ποιές είναι οι ειδικότητες του coaching;

Το coaching χωρίζεται σε πολλές ειδικότητες κάποιες από αυτές όπως το life coaching, business, executive, financial, parenting, divorce, relationship και άλλα πολλά.


Γιατί το coaching έχει ραγδαία εξέλιξη;

Γιατί οι άνθρωποι άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι βαρέθηκαν να κάνουν αυτό που «πρέπει» και ότι είναι έτοιμοι να κάνουν αυτό που θέλουν. Άρχισαν να βλέπουν ότι έχουν επιλογές και είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν οι ίδιοι τι είναι αυτό που τους γεμίζει. Γιατί οι άνθρωποι σήμερα δίνουν σημασία στη ζωή τους, στον χρόνο τους και στη ψυχική τους υγεία.


Το coaching έχει αποτελέσματα;

Το αποτέλεσμα έρχεται μέσω της ορμής. Οι στοχευμένοι στόχοι βοηθούν τον πελάτη να κινηθεί γρηγορότερα και με μικρότερη σπατάλη χρόνου, χρημάτων, κόπου και ψυχικής υγείας για την υλοποίησή τους. Αναπτύσει νέες δεξιότητες που τον μεταφέρουν σε μια πιο επιτυχημένη και ισορροπημένη ζωή.


Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε τι είναι το coaching σε μια πρόταση αυτή θα ήταν, ο coach είναι αυτός που σε βοηθάει να ανακαλύψεις μια καλύτερη πιθανότητα για τον εαυτό σου και έπειτα σε υποστηρίζει ώστε να την πετύχεις. Βασική προϋπόθεση για να πετύχει κάποιος τους στόχους του είναι η θέληση και η δέσμευσή του στο πρόγραμμα μέσα από τη συνεργασία. Τα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα από στοχευμένες δράσεις. Δεν χρειάζονται μαγικά ραβδιά και τύχη. Μόνο στόχοι, δράση και δέσμευση.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2_Post
bottom of page